• English

Life is hectic,Aruba is 'tranquilo'

Life is hectic,<span>Aruba is 'tranquilo'</span>

Life is hectic,Aruba is 'tranquilo'

Mijn bron

Mijn bron

Weer terug op Aruba zie ik hoe het leven mij gevormd heeft. Met zes jaar verhuisde ik naar Nederland. Daar begon voor mij het eerste moment van loslaten van wat me lief was en vooruit kijken omdat omkijken geen optie was.

Als kind had ik al vrij vroeg in de gaten dat meningen van de buitenwereld impact hadden. Ik observeerde situaties waar ik als kind geen woorden aan kon geven, maar dat mijn analyses scherp en zuiver waren merkte ik aan de reacties om mij heen.

Nu concludeer ik daaruit dat het altijd al in mij gezeten heeft om te observeren waarom mensen doen wat ze doen en wat hen ertoe brengt situaties te negeren en diep weg te stoppen. Als ik kijk naar de studies die ik gedaan heb, zie ik verzet om te doen wat anderen van mij verwachten en vastberadenheid om mijn dromen te realiseren. 

Mentale veerkracht

Mentale veerkracht

Ik wil mensen helpen te kiezen en te doen waar ze goed in zijn, omdat ik ze dan zie sprankelen. De kracht die dan van hen uitgaat vind ik fantastisch. Door oprecht belangstelling te tonen ontdekte ik dat mensen vaak wel wisten wat ze wilden maar zich door angst lieten tegenhouden hun hart te volgen.

Het verzorgen van ouderen was de eerste bewuste stap in mijn carrière. Hun levensverhalen vol wijsheden, successen en emotionele drama’s lieten mij als twintiger beseffen dat mentale veerkracht de sleutel in het leven is.

Na zeven jaar gezondheidszorg begon het te knagen. In mijn beleving lag de focus te veel op ziek zijn en ik wilde me richten op gezondheid. Het welzijn van mensen was voor mij de essentie.  

"Vanuit haar puurheid zet ze aan tot zelfreflectie en laat ze je horen, zien en voelen over welke innerlijke krachten je zelf beschikt. Met de verworven inzichten nodigt ze uit om tot verdere ontwikkeling te komen, waardoor ‘de wereld’ niet meer is wat ze was! "
Directievoorzitter en Commissaris

Opstijgen en landen

Opstijgen en landen

Dat was het moment dat ik uit de zorgsector stapte en opnieuw ging studeren. Omgangskunde en gezondheidskunde. Want ook hier hield ik mij bezig met ‘hoe komt het dat mensen doen wat ze doen’. Ik heb toen een tijdje jongeren begeleid om de kwaliteiten in zichzelf naar boven te halen en trots uit te dragen, maar voelde me op een gegeven moment toch meer aangetrokken tot de volwassenen. Ik zag hoe mensen verkrampte en letterlijk ziek werden van de keuzes die ze maakten. Keuzes die te maken hadden met het ‘pleasen’ van anderen en angst voor de gevolgen als ze voor zichzelf zouden gaan.

Herkenning van dit gedrag bracht dat ik me nog meer ging verdiepen in hoe overlevingsstrategieën en aangeleerde hulpeloosheid werkten en psychologie ging studeren. 

Kom naar Aruba

Inschrijven
Beschrijven en doorgeven

Beschrijven en doorgeven

Hier blijkt hoe interpretaties van ervaringen en emoties mij lang weggehouden hebben van mijn kracht. Het is niet voor niets dat mijn eerste boek de titel ‘ Van Macht Naar Kracht’ heeft gekregen.

Vier jaar later schreef ik ‘Hoofd Hart Kokosnoten’, omdat ik van mening ben dat leiders een voorbeeldfunctie hebben in het naar boven halen van talenten in de mensen waar ze zorg voor hebben. Leiders die een hoofd-hart-verbinding hebben, hebben aandacht voor de veiligheid die nodig is om anderen hun kwaliteiten te laten tonen en organisatiedoelen te bereiken. De kwaliteiten van de kokosnoot geven weer wat een prachtig instrument je in handen hebt als je jezelf bent. Waarschijnlijk stond de kokosnoot onbewust ook voor mijn terugkeer naar Aruba, vier jaar later.

Check LinkedIn voor een volledig overzicht.