• English

Van eigenwijsheid naar eigen wijsheid

Topsporters hebben een coach nodig om de top te bereiken. Eenmaal de top bereikt hebben zij een coach nodig om verwachtingen, spanning en verleidingen te weerstaan.

Hoe zorg je dat je mentale en fysieke topconditie behoudt, blijft presteren en op de juiste momenten de juiste beslissingen neemt.

Topconditie

Als medisch specialist functioneer je op topniveau. Net als een topsporter hebben medisch specialisten een coach nodig die jou helpt mentaal en fysiek gezond te blijven. Jouw werk is zwaar en kent veel ingrijpende beslissingsmomenten die door geen enkel mens alleen te dragen zijn. 

Aspecten die regelmatig om aandacht vragen:

 • Fysieke en mentale gesteldheid
 • Voldoende dagelijkse rustmomenten
 • Juiste verdeling tussen spanning en ontspanning
 • Effecten van stress de hersenen
 • Gevaar van minder bezield handelen op korte en lange termijn.


Rolmodel

Jij doorleeft op een zeker moment lichamelijke en geestelijke veranderingen. Hulp vragen om hier doorheen te komen is ‘not done’ in de medische cultuur. 

De redenen die daarvoor aangedragen worden hebben meermaals te maken met de rolmodellen, gebrek aandacht hiervoor in de opleiding en schuldgevoel.

Rolmodellen hebben doorgaans nooit hulp gezocht en zich op eigen kracht overal doorheen geslagen. Waarbij niet gezegd is dat ze geen behoefte hadden of nog steeds hebben aan hulp.

Wie goed luistert hoort hen fluitsterend toegeven dat zij lichamelijke, emotionele en sociale problemen kennen. Vele scheidingen leggen relatieproblemen bloot.

Vaak hebben zij het gedrag van hun leermeesters geïmiteerd, waarin stellingen gehandhaaft werden als:

 • Echte problemen houdt je voor jezelf
 • Problemen los je in stilte op
 • Mensen houden niet van jouw problemen
 • Een goede arts slaat zich er doorheen.
 • Elke arts maakt dit mee. Dit hoort erbij. 

Dan is er nog de persoonlijke angst als watje en niet capabel voor je functie aaangemerkt te worden.

Spanning

Deze aspecten van gebrek aan goed voorbeeldgedrag, de onuitgesproken gedragsregels en de mogelijkheid als incapabel afgeserveerd te worden, zorgt voor een gevoel van er alleen voor te staan op het moment dat je er even doorheen zit. ‘Ah joh dit gaat wel weer over’. ‘Het komt wel weer goed’, zijn veel gebruikte uitspraken. Maar hoe het dan overgaat en hoelang dit gaat duren geeft niemand aan en in die tussentijd lijd jij.

Ik heb in de 21 jaar dat ik, onder andere, directeuren en medisch specialisten begeleid hebt, waargenomen hoe gedachten, fantasieën en overtuigingen, de angsten en onzekerheden vergroten. Ik heb gezien hoe dit zich uitte in groeiende nervositeit om te spreken in het openbaar, waardoor men de ongedwongenheid om een zaal toe te spreken verloor. De spanning nam toe, want men was te veel gefocust op het voorkomen van falen en gezichtsverlies.

Soms wordt geprobeerd spanning met een grotere spanning op te heffen, bijvoorbeeld fraude plegen om de gokverslaving te bekostigen.

Een groot aantal spraken over slapeloze nachten, angstzweet op het voorhoofd en kletsnatte oksels, waarbij camoufleergedrag ingezet wordt om beheersd en ontspannen over te komen. De katheder en genotsmiddelen kunnen dan de beste vrienden worden. Dit geeft ‘ingebeelde’ houvast.

Alcohol, grote hoeveelheden koffie, sigaretten, pillen en zelfs cocaïne worden gebruikt om het lichaam onder controle te houden. Gebleken is dat dit zich eveneens voordoet bij medisch specialisten die de spanning niet meer onder controle hebben. Zij durven hier niet mee naar buiten te komen en verdoezelen dit op allerlei manieren. Tot dit echt niet meer vol te houden is.

Druk

Komen dit soort voorbeelden weinig voor? Nee.

Had dit voorkomen kunnen worden? Ja.

Het gedrag uit deze voorbeelden worden gevoed door overschatting van:

 • Het eigen vermogen hier alleen uit te komen.
 • Gevoelens van schuld en schaamte.
 • Het onderdrukken van het stemmetje in je hoofd.
 • Denken dat het morgen allemaal anders is en het probleem niet meer bestaat.

Helaas loopt het vaak anders en verlies je steeds meer het overzicht en vergroot de chaos die je hebt gecreëerd zich meer en meer om je heen. De val is zichtbaar in aantocht.

Eigenlijk is het niet zo gek dat dit gebeurt. Specialisten zijn hoogopgeleid en zeer deskundig in hun vakgebied. De druk van status en aanzien is (onbewust) voelbaar. Het gevolg is dat zowel de intrinsieke als de extrinsieke druk zoveel spanning kan geven dat het een openlijke vraag om hulp in de weg staat.  

De mate waarin dit soort voorbeelden zich voordoen of een hulpvraag blokkeren is niet voor iedereen evenredig, maar wat ik hiermee duidelijk wil maken is dat menig arts iets hoog te houden heeft en dat is vaak heel belastend. Dit zowel voor de arts als zijn patiënten schadelijk.  

Ik begeleid je naar de oplossing. Klik op Contact